Sjællands næstdybeste sø, Søtorup Sø, var 1. august første stop på Greenpeace sensommerrundrejse til udvalgte sø- og havområder for at sætte fokus på den elendige vandkvalitet mange steder i Danmark.
Greenpeace nåede med sin prisbelønede dokumentarfilm “Ørken under havet” fra 2022 ud til mange med det deprimerende budskab, at havet omkring Danmark er i en katastrofal dårlig forfatning.
Til trods for en række svinedyre vandmiljøplaner siden 1985 til samlet over 60 milliarder kr., to tredjedele betalt af skatteyderne.
Fiaskopolitikken blev særligt understreget af sidste sommers rekordstore iltsvind, dokumenteret med bl.a. undervandsvideoer af kæmpestore helt livløse områder i Limfjorden og Vejle Fjord.
Samt bekymrede (lyst)fiskere uden fangst, der for en gangs skyld ikke reflektorisk anklagede skarver og sæler for at have ædt alle fiskeene.
Billedet under vandoverfladen i Søtorupsøen ved Greenpeaces besøg i torsdags var stort set lige så deprimerende. En ca. 150 meter lang droneoptagelse af søbunden ud fra stranden ved Det Gamle Badested ud på 8-9 meters dybde afslørerede en mudderdækket planteløs søbund med uklart vand.
“Det ligner et ørkenlandskab, når vi kommer bare lidt under vandoverfladen. Det er et ret trist syn der møder os, selv her ret tidligt på sæsonen for iltsvind”, sagde kampagneleder for landbrug, skov og natur i Greenpeace, Christian Fromberg til TV Øst.
“Selvom det er ret tidligt på sæsonen, kan vi se en ret stor opblomstring af alger. Der er et ret højt klorofyl-indhold i søen. Vi har ikke set et slemt iltsvind herude endnu, men det skulle vi heller ikke have på det her tidspunkt. Men som det ser ud nu, kommer vi med garanti til at se iltsvind og bundvendinger i efteråret.”
Da Greenpeace ved 16-tiden var ved at pakke sammen dukkede Gisselfelds godsforvalter Jens Risom op – “kom tilfældigvis forbi”, som han udtrykte det – for at tale dunder til Greenpeace. Bl.a. mente godsforvalteren, at Greenpeace hverken havde ret til at svømme i søen eller tage vandpøver.
Hvilket faldt en af de fremmødte tilskuere for brystet, der efterfølgende bemærkede:
“At tænke sig, at Jens Risom stiller sig op og påstår, at der er svømmeforbud i søen, som har været lokal badesø siden 1930’erne. Omend algesuppe har afholdt de fleste fra at bade i en del år.”
Se mere på Greenpeace Danmarks Facebook side.
Læs TV Østs omtale:
Og se artikel om sidste års omfattende fiskedød i Søtorup Sø
Samt artikel på DR.dk om iltsvindskatastrofen sidste år